Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2012 19:10 - Лефкада
Автор: megan503 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2965 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 19.09.2012 16:49


ЕДНА ПОЧИВКА,ИЗПЪЛНЕНА СЪС СПОКОЙСТВИЕ И КРАСИВИ КЪТЧЕТА

Островът е в Йонийско море между Корфу и Кефалония по западното крайбрежие на Гърция на 760 км от София. Той е четвъртият по големина от архипелага. Със сушата го свързва подвижен мост, така че няма нужда от ферибот.

 

Островът е достъпен и по въздух. От Атина всеки ден има полети до летище Актио, на 18 км от град Лефкада. Има самолет и от Солун, два пъти седмично.

 

Столицата Лефкада е в северната част. В града живеят близо 7000 души. На съдовете в голямото му яхтено пристанище се веият британски, швейцарски, датски и какви ли не флагове. Построено е през 2002 г. и е най-модерното в Гърция. Има място за 600 лодки и парк за ремонт, който побира 250 яхти.

 

На 15 км от Нидри и на 33 км от Лефкада е градчето Сивота. Заливът му дотолкова отговаря на описанието на Омир в “Одисея”, че според германският историк Дерпфелд Итака всъщност е Лефкада, а не Палики, част от днешна Цефалония, както обяви колегата му Джеймс Дигъл от Кеймбридж през 2005 г.

 

Префектура Лефкада включва и околните 24 островчета. По-големите са Меганиси, Каламос, Кастос, Мадури, Скорпиос и Спарти. Това е най-малката префектура в Гърция. 30 000 обитатели през лятото посрещат около 300 000 туристи.

 

За типично местно ястие се смята португалското бакаляо - сварена сушена риба треска, гарнирана с картофи. Местният салам с петънца сланинка и зрънца черен пипер е много вкусен. Хората от Лефкада се гордеят и със сладкишите си - нуга халва, сусамки, захаросани бадеми. Има много изби, които правят приятно вино от сорта верцами.

 

Хиляди туристи годишно предприемат пътуване с яхта с основната цел да зърнат прословутия остров на Онасис. На о. Меганиси има грамадна подводна пещера.

 

По не тя вълнува въоръжените с фотоапарати и бинокли туристи, които отиват с лодки дотам. Истинска тръпка на възбуда у тях предизвиква брегът, по който са стъпвали най-големите знаменитости на ХХ век - остров Скорпиос.

 

На пристана на Меганиси направо до водата са поставени маси с книжни покривки. Там ще ви посрещне Крум от Белене. 26-годишният сервитьор работи вече 9 г., знае езика и дори е довел сънародници, на които препредава поръчките на български: "Една пържола от тон, пържени картофки и узо!"

 

Чорбаджията му няма нищо против. В Гърция българите се славят като добри и съвестни работници. На Лефкада са регистрирани за постоянно 98 българи, но реално сънародниците ни са много повече, особено със сезонните работници.

 

Но летовниците от България все още не знаят за това идилично място. Рядко се случва туристи от България да отседнат на Лефкада. От малцината, които са идвали, местните хотелиери имат отлични впечатления. За тях те са "кротки и възпитани".

  Спиридула основава цяло село

 

Едра гъркиня бърка бързо в мятащата се рибарска мрежа и вади оттам два огромни мустакати омара. Оказва се, че това е прословутата Спиридула, най-известната жена на о. Лефкада. При споменаването на името й всеки в Лефкада клати глава с усмивка и казва: "Аааа, Спиридуула!" Тази жива легенда е основала цяло село, благодарение на вкусните си гозби.

 

През 1970 г. на мястото на с. Сивота има само една-единствена къща - на Спиридула и нейния мъж рибар. Младата въртикъщница готви отлично и е гостоприемна. Славата й се разнася и все повече риболовци се отбиват в дома й, за да хапнат от великолепните ястия. Спиридула отваря малко ресторантче. Край дома й се заселва първо едно семейство, после друго...

Днес с. Сивота е радост за туристите с няколкото живописни малки таверни покрай пристанището, в които и най-придирчивите чревоугодници могат да преоткрият удоволствието от простата, прясна и добре приготвена морска храна.

информацията е от интернет

Във Василики цялото пристанище е с таверни , наредени по крайбрежието ,една до друга и прeдлагащи вкусни ястия ,приготвени предимно от октопод ,каламари и други видове риба.Селището е много спокойно , тук се срещат туристи от цял свят , заради идеалните условия за уиндсърф,вятърът духа и от морето към сушата ,и от сушата към морето.Толкова много сърфове не бях виждала на едно място.

Ето още снимки от острова:

image

image


image

image

image

image

image


image


image


image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: megan503
Категория: Хоби
Прочетен: 429643
Постинги: 125
Коментари: 615
Гласове: 3287
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930